Lease een occasion: hoe werkt dat?

Bij leasing leen je als het ware een auto van een leasemaatschappij. Hierbij kun je denken aan auto’s, maar ook machines, kopieerapparaten of computers. De leasemaatschappij financiert de auto en zelf betaal je daar een keer per maand een bedrag over. In deze blog lees je meer over Lease een occasion.

Wat is leasen precies?

In het Nederlandse bedrijfsleven wordt volop gebruik gemaakt van leasing. Het is een van de belangrijkste financieringsmethodes. In Nederland staat er zo’n 16 miljard euro aan leasecontracten uit. Het overgrote deel hiervan wordt in het MKB afgesloten. De leasebranche is dan ook een van de hoofdfinanciers van het MKB.

Hoe werkt leasing?

Als je een auto leaset voor zakelijk gebruik, dan ga je een overeenkomst aan met het leasebedrijf. De leasemaatschappij financiert de auto en geeft het aan jou om in te rijden. Je kunt hierbij zelf eigenaar van de auto zijn of hem te leen hebben. Je betaalt elke maand een bedrag over de leasetermijn aan de maatschappij voor het rijden in de auto. Of je de eigenaar van de auto wordt, verschilt per maatschappij en het contract dat je getekend hebt. Je betaalt de waarde van de auto in een aantal termijnen. Het voordeel hiervan is dat je dan geen grote investering hoeft te doen en je werkkapitaal in je bedrijf houdt.

Lease vormen

Bij lease een occasion zijn er verschillende vormen van leasen. Dit zijn operational lease, financial lease en private lease.

Over financial lease

Wanneer je een financial lease contract aangaat, sluit je een lening over de auto af. De leasemaatschappij betaalt de auto, meestal is deze occasion nieuw. Jij wordt de eigenaar van de auto en betaalt het leasebedrag in termijnen terug en draagt hierbij het financiële risico.

Over operational lease

Als je een auto operational leaset, dan blijft de auto in het bezit van de leasemaatschappij op zowel economisch en juridisch vlak. Eigenlijk huur je de auto dus. Naast het rijden in de auto kun je hem ook voor onderhoud naar een garage sturen. Denk bijvoorbeeld aan reparaties. Hierdoor gaat je maandelijkse leasepremie omhoog. Als de leaseperiode is afgelopen, dan neemt de leasemaatschappij de auto weer terug. Het kan ook voorkomen dat ze je de auto aanbieden voor de huidige marktwaarde.

Over private lease

Private lease is wanneer je de auto als privé persoon leaset. Ook bij deze lease betaal je een vast bedrag per maand. Met deze premie worden kosten gedekt waaronder afschrijvingen, de verzekering, onderhoud, banden en eventuele reparaties. Zelf dien je de brandstof en verkeersboetes te betalen. Als je een ongeluk met de auto krijgt dan is dit je eigen risico. Ook bij deze leasevorm blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Bij private lease kun je een auto leasen voor minimaal 12 maanden en tot maximaal 60 maanden. Wanneer deze periode is afgelopen moet de auto weer worden ingeleverd. Hierbij worden de gereden kilometers en niet-acceptabele schade verrekend.